
Composteren kun je leren
Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Ik heb het altijd lastig gevonden hoe ik dit nu precies kan doen, maar heb eindelijk de beste manier gevonden. Deze tips en tricks deel ik graag met jullie!
Zelf composteren bespaart enorm veel energie. Je verwerkt ter plekke organische afval uit je huishouden: de kringloop blijft dus klein. Bovendien levert het een nuttig eindproduct op. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin.
Verkeerd composteren kan broeikasgas veroorzaken
Maar composteren is een rottingsproces: bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof. Bij verkeerd composteren, vindt het rottingsproces plaats zonder zuurstof (anaëroob), waardoor methaan of lachgas ontstaan. Beide zijn schadelijke broeikasgassen. Zorg dus dat er voldoende zuurstof aanwezig is!
Zo maak je de ideale composthoop
Besteed de nodige aandacht aan de composthoop of het -vat. Dan voorkom je dat er broeikasgassen ontstaan.
- Zorg voor goede door luchting. Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop. Dat doe je door ongeveer elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren ('omzetten'). Dat versnelt het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten. In zo'n systeem is een gevarieerde gft-samenstelling extra belangrijk.
- Zorg voor variatie. Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
- Zorg voor voldoende vochtigheid. De composthoop mag niet te nat of te droog worden. Af en toe een beetje water is prima, maar bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen uit, of kan een tekort aan lucht ontstaan in de composthoop. Plaats de composthoop dus niet onder een afdak, en ook niet in een open veld. Onder een boom, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.
Via deze video kun je nog meer leren over composteren:
https://www.youtube.com/watch?v=gpfjB_mjUyk
67
3
1
3
Er is 1 reactie
Bekijk wat anderen vonden van deze bijdrage
Super leuk!
Tuesday 15 December 2020 om 10:03 uur
Hele interessante content
0