
Blog: SDG's
Sustainable development goals
Hoogstwaarschijnlijk ken je de term SDG (sustainable development goal) wel, een SDG is een doel waarbij een betere wereld en duurzaamheid in 2030 centraal staat. In totaal zijn er 17 SDG’s en zijn allen vastgesteld door de Verenigde Naties. In deze blog lees je meer over hoe deze SDG’s tot stand zijn gekomen.
Periode vóór de SDG’s
Vóór het tot stand komen van de 17 SDG’s was er sprake van 8 millenniumdoelen, de millenniumdoelen waren vastgesteld door de Verenigde Naties in 2000. Deze millenniumdoelen waren actief en werden als duurzame uitgangspunten gebruikt tot 2015.
De acht millenniumdoelen waren:
- Het uitbannen van extreme armoede en honger;
- Het bereiken van een universele basiseducatie;
- Het bevorderen van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen; het versterken van de positie van vrouwen;
- Het verminderen van kindersterfte;
- Het verbeteren van gezondheid van moeders;
- Het bestrijden van hiv/aids, malaria en andere ziekten;
- De bescherming van een duurzaam leefmilieu;
- Het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling.
In totaal hebben de regeringsleiders van 189 landen een handtekening gezet onder deze acht millenniumdoelen. Hiermee hebben deze landen zich verbonden met het behalen van deze acht millenniumdoelen. Het doel was dat alle 189 landen de doelstellingen zouden behalen. Om te kunnen meten of een doelstelling was behaald waren er per doelstelling verschillende prestatie-indicatoren opgesteld, deze prestatie-indicatoren maakten als vergelijkingspunt gebruik van de situatie in het jaar 1990.
Totstandkoming SDG’s
Tijdens de VN-top voor duurzame ontwikkeling in 2012, de RIO+20, werd er voor het eerst gesproken over ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ oftewel de Social Development Goals. Tijdens deze bijeenkomst werd er overlegd over de vervangende doelen van de millenniumdoelen.
Naar aanleiding van de resultaten van de millenniumdoelen én de huidige situatie werden er 17 nieuwe doelen opgesteld. Deze 17 doelen werden de Sustainable Development Goals genoemd, ook wel bekend als de SDG’s. De 17 SDG’s zijn definitief vastgesteld door de Verenigde Naties in 2015 en dienen wereldwijd als uitgangspunt gebruikt te worden.
Vanaf eind 2015 en begin 2016 hebben de 17 SDG’s de acht millenniumdoelen vervangen, de SDG’s worden, net zoals de millenniumdoelen, voor een periode van 15 jaar als uitgangspunt gebruikt. Het streven is om in 2030 alle SDG’s behaald te hebben. Op het einde van deze blog staan alle 17 SDG’s met verdere uitleg benoemd.
Wie dragen bij aan het behalen van de SDG’s?
De SDG’s zijn opgesteld als uitgangspunt voor de mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Het doel van de Verenigde Naties is dat wereldwijd de 17 SDG’s als uitgangspunt gebruikt worden, echter staan de doelen enkel vast voor de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.
Het is de taak van elke lidstaat van de Verenigde Naties om de 17 SDG’s te vertalen naar een nationaal beleid. Hiermee zal de aanpak van elk land anders zijn maar is het achterliggende doel van de aanpak wél hetzelfde.
Conclusie
Nu weet je hoe de SDG’s tot stand zijn gekomen en wat er aan vooraf ging. Wil je graag meer informatie per SDG of wil je graag jouw eigen steentje bijdragen aan het behalen van de 17 SDG’s? Klik dan op onderstaande SDG’s voor meer informatie én oplossingen waarbij jij jouw steentje kan bijdragen!
- SDG 1: Geen armoede;
- SDG 2: Geen honger;
- SDG 3: Goede gezondheid en welzijn;
- SDG 4: Kwaliteitsonderwijs;
- SDG 5: Gendergelijkheid;
- SDG 6: Schoon water en sanitair;
- SDG 7: Betaalbare en duurzame energie;
- SDG 8: Waardig werk en economische groei;
- SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur;
- SDG 10: Ongelijkheid verminderen;
- SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen;
- SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie;
- SDG 13: Klimaatactie;
- SDG 14: Leven in het water;
- SDG 15: Leven op het land;
- SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten;
- SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken.
22
0
0
0
Er zijn 0 reacties
Schrijf de eerste reactie!